Önismereti tréningek

 Ne úgy viselkedj az emberekkel, ahogy szeretnéd, hogy veled viselkedjenek. Viselkedj velük úgy, ahogy ők szeretnék, hogy velük viselkedjenek.” – A kommunikáció gyémántszabálya

Az igény, hogy bizonyos típusokba soroljuk az embereket, egészen az ókorig nyúlik vissza és a pszichológiában szerteágazó kutatási irodalma van, de mára már a köznyelvbe is betörtek az olyan szavak, mint „extrovertált – introvertált”, „melankolikus”. A személyiségtipológiák azon az elven működnek, hogy korábbi viselkedéseikből jó eséllyel be tudjuk jósolni embertársaink jövőbeni viselkedését (döntéseiket, attitűdjeiket), ezáltal befolyásolni tudjuk őket, illetve számukra kedvező, az általuk igényelt módon tudunk velük kommunikálni.

A személyiségtipológiák alkalmazása tudatosabb kommunikációt, illetve általában is tudatosabb viselkedést eredményez, ezáltal csökkennek a konfliktusforrások, a konfliktusok kezelése pedig egyszerűbbé válik.

Enneagram

Az enneagram egy ősi ismeretek alapján a múlt század ’70-es éveiben megalkotott személyiségtipológia, jelentése a görög „ennea” – kilenc és „gramma” – jel szavakból ered. Népszerűségét az adja, hogy bár alapszinten könnyen elsajátítható, teljes megismerésével és az erre alapuló önfejlesztéssel akár éveket is el lehet tölteni. Bár – mint az a nevéből is kiderül – kilenc alaptípussal dolgozik, összetett rendszeréből közel 500 (!) típus írható le. Az enneagram további különlegessége, hogy részletes önfejlesztési segítséget nyújt minden típusnak és altípusnak, akár könnyebben akarunk boldogulni egy családtagunkkal, akár spirituális útkeresésben vagyunk. Mindezeket figyelembe véve meglepő lehet, hogy az enneagram egy vallásoktól, hittől, ezoterikától mentes, kifejezetten gyakorlati rendszer, semmilyen pszichológiai vagy egyéb előismereteket nem igényel.

 

Enneagram tréningjeink fő témái

 • Ennea…mi? – Megismerkedés az enneagrammal
 • Az enneagram kilenc fő típusa, jellemzőik, saját típusunk megtalálása
 • Személyes hatékonyság – önfejlesztés az ennegram útján
 • Tárgyalástechnika az enneagram triászok biztos azonosításával – gyakorlatok ügyfélszolgálati és értékesítői munkakörben dolgozóknak
 •  Toborzás-kiválasztás az enneagram alaptípusok jobb megértésével – gyakorlatok vezetőknek és humánerőforrás szakembereknek
 • Vezetés, irányítás, motiváció a különböző enneagram típusok számára – gyakorlatok vezetők részére

DISC

A DISC vagy DISzK betűszó a személyiségtipológia 4 típusának nevéből tevődik össze: Dominant (Domináns), Influence (Ismerkedő), Steadiness (Szilárd), Compliance (Kompetens), de az emberektől gyakran hallani a „kék, zöld, sárga, piros” megnevezéseket is. A személyiségtipológiát főleg C. G. Jung elméletére alapozva W. Marston dolgozta ki, és azóta ez a módszer is széles körben elterjedtté vált. Előnye, hogy könnyen beazonosíthatóvá teszi az embereket, mivel a külső szemlélőként is észrevehető alapvető viselkedési jegyekre fókuszál.

A DISC tréning gyakorlatilag bármely munkakörben hasznos lehet, mivel  egy csapaton belül dolgozó személyek között csökkenti a feszültségek forrását, megkönnyíti a kommunikációt. Mégis a legnagyobb előnye emberekkel foglalkozó munkakörökben lehet: ügyfélszolgálatok, értékesítők, vezetők, HR szakemberek számára elengedhetetlen.

DISC tréningjeink fő témái

 • Önismeret – milyen vagyok? Miért azt a viselkedést választom egy adott helyzetben?
 • Milyenek mások? Miért zavar egyesek viselkedése és miért szimpatikus valaki másé?
 • Hogyan tudom könnyen felismerni és beazonosítani mások DISC típusait?
 • Hogyan lehet a viselkedessel, kommunikációval javítani az együttműködést?
 • Hogyan segít a tudatos önismeret a munkámban?Print Friendly, PDF & Email